Loop een prachtige route van 10 of 20 km

 

Beleef hoe mooi de omgeving van Groningen is

De Nature Walk in Groningen wordt georganiseerd in samenwerking met natuurmonumenten. Een uniek wandelevenement met routes van 10 en 20 km door De Onlanden, een prachtig natuurgebied nabij Groningen.


Je ziet meer dankzij de boswachters van Natuurmonumenten

Onderweg word je op 7 bijzondere plekken opgevangen door een boswachter die je meer informatie geeft over het gebied! Denk hierbij bijvoorbeeld aan een biologische boerderij, een mooie uitkijktoren of bijvoorbeeld een otter-spotpunt. Benieuwd welke locaties je allemaal gaat zien? We maken ze stapsgewijs bekend via deze pagina en onze social media kanalen!


Verzorgingspost

Er is onderweg een verzorgingspost ingericht waar water wordt aangeboden. Ook zal er een Barista wagen aanwezig zijn waar je koffie of thee kunt halen.

Wisselen van afstand

Het is mogelijk om op de dag zelf te wisselen van afstand. Dit hoef je niet door te geven aan de organisatie.

 

Op deze locaties word je verrast door een bijzonder verhaal van een boswachter of boer 👇

 

Locatie 1 - Uitzichtpunt Madijk

Een prachtig uitzicht over De Onlanden, het grootste waterbergingsgebied van Nederland wat is ontstaan na de bedreiging dat de zuidkant van Groningen onder water kon komen te staan. De waterbergingsfunctie zorgt ervoor dat de Groningers droge voeten houden bij langdurige regenval, maar biedt ook een bijzondere natuurbeleving dichtbij de stad. Een prachtige klimaatbuffer.. De otter is een graag geziene gast in De Onlanden. Dit prachtige zoogdier voelt zich prima thuis in De Onlanden. De otter laat zich niet vaak zien maar als ze gezien worden is het hier.

Locatie 2 - Kijkboerderijk ’t Hoogeveld

Aan de zuidwest kant van het gebied staat kijkboerderij ’t Hoogeveld. Dit biologisch vleesveebedrijf beheert in samenwerking met Natuurmonumenten een veenweidegebied van 600 hectare in het nieuwe natuurgebied De Onlanden. In het eigen dorp is de boerderij bekend als ‘De Kijkboerderij’, want vanaf het bordes boven de stallen zijn in de winter de schitterende Limousins te bewonderen. Zomers grazen zij in De Onlanden. Boer Sytze v.d Goot zal met trots over zijn passie en werk vertellen.

Locatie 3 - Uitkijktoren

Neem je verrekijker mee naar de Nature Walk Groningen, want vanaf deze 26 meter hoge toren heb je een prachtig uitzicht! Deze toren is de derde bezienswaardigheid op de route en je bereikt hem via een slingerend pad vanaf de Noorddijk door het weiland.

De echte geheimen van de natuur liggen in het kijken naar de details. De boswachters kunnen dat als geen ander en zullen jou ook leren te kijken door een groene natuurbril. 👓😊

Wil je weten hoe het eruit ziet van boven? Dan moet je op 27 oktober toch echt even zelf omhoog klimmen.

Op de parkeerplaats bij de uitkijktoren is er gelegenheid om een korte pauze te nemen en een kopje koffie te drinken.

Locatie 4 - Vistrap

Heb je ooit een vis zien traplopen? 🤔

In De Onlanden is een vistrap gebouwd vanwege het hoogte verschil. De onderwaterwereld in De Onlanden is onbekend, maar misschien nog wel fascinerender dan daar boven. De boswachter neemt je mee in deze onderwaterwereld, en dat alles zonder nat te worden!

Locatie 5 - Vlonderpad

Via dit Vlonderpad over het Eelderdiep loop je verder het gebied in zonder natte voeten te krijgen. Dit is het gebied waar de Zeearend vaak op de uitkijk zit. Deze vogel wordt samen met de visarend steeds vaker gezien in De Onlanden. Komen deze majestueuze vogels ooit tot broeden?

Locatie 6 - De Onlanderij

Informatiecentrum en horecagelegenheid de Onlanderij, geniet van een kopje koffie met ambachtelijk gebak of een heerlijke lunch. Op De Onlanderij is een natuurlijke speelplek gecreëerd, kinderen kunnen hier klimmen en klauteren over boomstammen en achter de boerderij is een blotevoetenpad aangelegd van ca. 100 meter.

Locatie 7 - Uitkijkpunt Ter Borgh

De huiszwaluw wordt ook wel de vliegende orca genoemd en is een bijzondere vogel. Nestelend aan de huizen in Ter Borgh en jagend op zoek naar insecten in De Onlanden maakt deze vogel zowel een stadbewoner als een bewoner van De Onlanden. Natuurmonumenten helpt deze vogel met een bijzonder trucje. Wat? De boswachter verteld het tijdens de Nature Walk! 🐦

De andere locaties worden binnenkort bekendgemaakt via deze pagina, Facebook en Instagram